Tips bij hooggevoelige kinderen

11 tips voor het omgaan met een hooggevoelig kind

Heb jij een hooggevoelig kind? Hoe sta je daar zelf tegenover? Die vraag is erg belangrijk. Het is niet erg om zelf niet hooggevoelig te zijn. Als je maar toestaat dat je kind het wel is, want het kan er niets aan doen. Hooggevoeligheid kun je niet veranderen.

Wanneer hooggevoelige kinderen vanaf het begin af aan goed worden begeleid, krijgen ze de ruimte om zich optimaal te ontwikkelen en beter om te gaan met hun hoogsensitiviteit.

 

11 tips om beter met je hooggevoelige kind om te gaan

  1. Zorg voor rust, reinheid en regelmaat. Voorspelbaarheid en duidelijke verwachtingen zijn juist voor deze kinderen heel erg belangrijk.
  2. Wees begripvol. Ook al sta je zelf verder van je emoties af en ben je zelf niet hooggevoelig. Als je sneller schreeuwt of boos doet naar je kind, loop je de kans dat je kind zich verder afsluit en in een eigen wereldje gaat leven.
  3. Luister naar je eigen gevoel en handel daar naar. Er zijn veel mensen die teveel luisteren naar (goed bedoelde) adviezen en theoretische kenmerken. Maar ieder kind is uniek en heeft een andere aanpak nodig.
  4. Creëer een veilige omgeving waarin je kind zich in alle rust kan terugtrekken. Bijvoorbeeld na een schooldag, na het spelen met vriendjes of gewoon als het daar behoefte toe heeft. Wanneer je kind zich terugtrekt, laat het daar dan.
  5. Geef je kind de tijd om “de druk van de ketel” te halen als er een conflict is. Al dan niet met jou. Wanneer een hooggevoelig kind uit een conflict komt, heeft het de tijd nodig om tot zichzelf te komen. Als het kind geaard is zal het prima zijn of haar emoties uit kunnen leggen.
  6. Stimuleer je kind om zelf dingen te doen. Complimenteer dit ook en begeleid als het niet vanzelf gaat. Doe voor als dat nodig is.
  7. Zorg dat je voorspelbaar bent. Je kind moet precies weten wat het aan je heeft. Natuurlijk moet het wel realistisch blijven, want jij bent ook een mens. De ene dag zit je beter in je vel dan de ander en kan je dus anders reageren. Maar zorg dat je zoveel mogelijk op je normale patroon blijft.
  8. Herkenbaarheid kan kinderen heel erg helpen. Als jouw kind iets heeft meegemaakt, kan het helpen om een situatie te vertellen waarin jij (ongeveer) hetzelfde meemaakte. Hierdoor beseft het kind dat het ook anderen kan overkomen. Bespreek situaties (en zorg dat elke situatie bespreekbaar te maken is).
  9. Ga in gesprek met de leerkrachten op school. Stem met elkaar af wat het beste is voor jouw kind, maar schep realistische verwachtingen. Leerkrachten hebben nu eenmaal werkwijzen die niet altijd passend zijn voor jouw kind, maar wel voor de groep gelden.
  10. Bespreek op een vast moment de dag. Vraag naar zowel leuke als minder leuke zaken van die dag. Hiermee kun je de angel uit sommige situaties halen en de emmer (als die vol begint te lopen) tussentijds legen. Je hoeft geen explosies af te wachten.
  11. Heeft je kind moeite met ontspannen en kan het moeilijk in slaap komen? Masseer dan bij jonge kinderen de voeten. Hier worden ze rustig van.

 

Zie de mooie karaktereigenschappen van een hooggevoelig kind in plaats van de onmogelijkheden en de strubbelingen. Je zal zien dat dit werkt.

Hoe ga jij om met hooggevoelige kinderen?