5 tips bij een basisschool kiezen

5 tips bij het kiezen van een school

Ben jij of ken jij een ouder die het ook zo moeilijk vindt om een school te vinden voor zijn of haar kind? Misschien kunnen deze 5 tips je helpen om de keuze makkelijker te maken!

 

#1 Kijk naar je kind

Het is makkelijk om aan je kind voorbij te gaan. Veel ouders doen dat, terwijl ze toch echt het beste voor hun kind willen.

Bestudeer je kind eens een tijdje. Is het creatief? Zoekt het uitdaging? Is het zelfstandig en zelfredzaam? De antwoorden op die vragen kunnen je een richting induwen die je van tevoren niet had verwacht.

Oriënteer je daarom ook eens op onderwijsideeën zoals Jenaplan, Montessori, Dalton en vrije school.

 

#2 Zijn er broertjes en zusjes?

Is jouw kind de enige of komen er na hem of haar ook nog andere kinderen? Bepaal dan van tevoren of je voor alle kinderen één school zoekt, of bereid bent voor elk kind een aparte school te zoeken.

In het eerste geval is het goed om het algemeen te houden! Kies je voor je oudste, zelfstandige, leergierige, creatieve en leergierige kind voor een vrije school, dan zit jouw jongste minder zelfstandige, weinig creatieve kind daar niet op zijn plek.

 

#3 Praktisch

Hoe praktisch is je schoolkeuze? Met andere woorden: als je kind naar een school gaat die een kwartier rijden is, hoeft dat niet verkeerd te zijn. Maar het kan wel lastig worden als er geen overblijf is en je hem tussen de middag op moet halen en om 13.00 uur weer terug moet brengen.

Wellicht ligt de school op de route naar je werk. Maar vraag je dan af of er ruimte is na schooltijd om met andere kinderen af te spreken.

 

#4 Geloof

Hangen jullie een bepaald geloof aan? Hoe zwaar moet dat geloof meewegen in jullie besluit? Op rooms-katholieke scholen is weliswaar aandacht voor feesten als carnaval en Pasen, maar misschien wil je dat wel helemaal niet!

 

#5 Onderwijsinspectie

Tot slot heeft de Onderwijsinspectie ook altijd een heel sterke mening over scholen. Bezoek de website van de Onderwijsinspectie dan ook altijd om vooraf inlichtingen in te winnen over de school die jullie op het oog hadden! Dat kan een hoop gedoe, twijfel en vragen wegnemen.