5 tips om het leren lezen te bevorderen

5 tips die het lezen van je kind bevorderen

Lezen is erg belangrijk. Het is een vaardigheid die in groep 3 wordt aangeleerd, maar waar ook veel aan vooraf gaat én waarin veel onderhoud vereist is.

Wil jij als ouder het leren lezen van je kind bevorderen? Doe je dan tegoed aan deze 5 tips.

 

#1 Lezen begin bij de geboorte

Dat klinkt misschien dramatisch, maar er zit een grote kern van waarheid in. Het is bekend dat kinderen in hun jongste jaren het meeste leren. Wie een kind een tweede taal aan wil leren, doet dat het beste zo vroeg mogelijk.

Zo is het ook bij lezen.

Lezen begint bij de geboorte. Je kunt je kind al van jongs af aan voorlezen en met boekjes laten spelen.

 

#2 Maak van lezen een feest

De reden dat veel kinderen op een gegeven moment afhaken, is omdat ze lezen niet meer leuk vinden. De ervaring is dat hoe meer kinderen zelf in te brengen hebben, hoe leuker ze het lezen vinden.

Dus laat je kind zelf boeken kiezen in de bibliotheek. Koop af en toe boeken waarvan je weet dat ze je kind aanspreken. Ook als dat strips zijn of andere soorten boeken.

Kortom: maak van het lezen een feestje.

 

#3 Geef het goede voorbeeld

Zit jij voortdurend op je telefoon? Breng je vrije momenten door met Netflix? Dan is het niet gek dat je kind ook niet gaat lezen. Goed voorbeeld doet goed volgen. Laat zien dat je leest en laat zien dat je er plezier aan beleeft. De kans dat je je kind dan “besmet” is groot.

 

#4 Trek je niks aan van de leeftijdsgrenzen

De overheid (en daarmee de scholen) doet er alles aan om lezen af te bakenen. Kinderen die nog niet op E6 niveau zitten moeten nog geen Avi Plus boeken lezen. Trek je daar niets van aan. Heeft jouw kind al in groep 5 trek in Lord of The Rings of Harry Potter? Geef het dan gewoon die kans. Lees desnoods samen om te voorkomen dat je kind afhaakt omdat het iets niet begrijpt.

 

#5 Luisteren naar boeken

Je kunt ook met luisterboeken beginnen. Kinderen vinden het vaak geweldig om voorgelezen te worden (ook op latere leeftijd), maar dat vraagt veel van je als ouder. Je kunt je kind dan ook luisterboeken geven. De meeste kinderboeken zijn ingesproken en dus terug te luisteren.

Waak er wel voor dat je kind een “luie lezer” wordt en zorg er dus voor dat hij of zij de techniek van het lezen nog met regelmaat herhaalt.