5 tips voor een grandioze spreekbeurt

5 tips voor een grandioze spreekbeurt

Heeft jouw kind binnenkort zijn of haar spreekbeurt? Is dat voor het eerst? Dan kan het best een beetje spannend zijn. Een goede voorbereiding scheelt al heel veel, maar met deze 5 tips ben je er zeker van dat je kind een grandioze spreekbeurt weg gaat geven.

 

1 Zorg voor een sprekend onderwerp

De hamster, dinosaurussen en Formule 1… Zomaar wat onderwerpen die regelmatig voorbij komen. Maar is er niet een onderwerp dat nog veel meer spreekt? Een onderwerp dat misschien niet alledaags is, maar wel de kinderen weet te prikkelen? Bijvoorbeeld: Hoe wordt ijs gemaakt? Een dagje bij de MacDonalds… Waar komt Monkey Town vandaan?

Kortom: zorg voor een onderwerp waar kinderen zich snel in herkennen en wat een feest is om naar te luisteren.

 

2 Gebruik materiaal

Het is altijd leuk om materiaal rond te laten gaan. Plaatjes op een presentatie gaan namelijk ook vervelen. Kijk dus of er enkele (2 tot 4) items zijn die je kind rond kan laten gaan door de klas. Op die manier is de aandacht van de klas ook even ergens anders, zonder dat het de spreekbeurt afleidt.

 

3 Maak het spannend

Natuurlijk kun je een spreekbeurt opdreunen zoals je hem geleerd hebt, maar als je het van tevoren goed opbouwt, kun je het ook spannend maken door kleine cliffhangers in te bouwen. “Het had weinig gescheeld of er was nooit een MacDonalds in Nederland geweest… Hoe dat zit? Dat vertel ik je straks. Nu eerst…”

 

4 Praat langzaam

Hoort een beetje bij het spannend maken, maar door langzaam te praten bouw je de spanning nog meer op. Maar het zorgt er ook voor dat de luisteraars gefocust blijven. Niets is zo lastig om te luisteren naar een spreekbeurt die als een goederentrein voorbij dendert!

5 Geef de luisteraars iets te doen

Voorafgaand aan de spreekbeurt of tijdens de spreekbeurt kun je de luisteraars een opdracht geven. Dat kan simpel zijn: “Hoe vaak hoor je me Big Mac zeggen?”, maar ook ingewikkelder: “Teken nu in 2 minuten hoe jij denkt dat de binnenlanden van Centraal-Congo eruit zien…”

Op die manier betrek je ze nog meer bij de spreekbeurt en moeten ze wel luisteren om hun opdracht goed uit te voeren.

 

Welke spreekbeurttips heb jij om dit lijstje aan te vullen?