De diepte in met pesten

Als juf of meester verkeer je regelmatig in bijzondere situaties waarvan pesten vaak de oorzaak is. Het onderwerp is helemaal hot en happening én ook bij jou in de klas moet er eigenlijk wel wat aan gedaan worden. Onlangs zat er ook weer een jongen wat afwezig in de klas, al die tijd wou hij er alleen maar bij horen, nu hebben ze zijn buurjongetje geschopt en hij deed niets, hij heeft zelfs een gemeen woord naar hem geroepen, dat past helemaal niet bij hem. Gelukkig voelt hij zich schuldig, maar wat gaat hij nog meer doen om erbij te horen? Als de situatie maar niet uit de hand loopt.

 

Pesten en Theater

Theater is een educatieve vorm die vaak wordt gelinkt aan plezier. Plezier is niet altijd iets dat bij het onderwerp pesten gaat. Maar in het geval van theaterbureau de Rode Loper gaat het juist heel goed samen. Speciaal voor leerlingen van groep 5 t/m 8 uit het primair onderwijs en voor de eerste en tweedejaars in het voortgezet onderwijs heeft theatergroep de Rode Loper een voorstelling vormgegeven. Niet wéér een uitje waar je met de klas naartoe moet, nee ze komen bij jou in de klas. Geen voorstelling waarnaar de kinderen alleen maar hoeven te kijken, maar waar juist interactie van de kinderen wordt gevraagd. Zijn zij degene die gepest worden of zijn zij juist de pester? En waarom? Wil je echt de diepte in met je leerlingen, ga dan voor het middag vullende programma van ongeveer 100 minuten, waarin de acteurs het gedrag van de leerlingen met hen reflecteren doormiddel van een nagesprek. Niet zo lang de tijd maar toch wel iets willen doen? Theatergroep de Rode Loper biedt ook een programma van 45/50 minuten waarin de leerlingen kunnen kijken naar een voorstelling en een workshop zullen volgen.

 

Vele enthousiaste docenten en uiteindelijk ook leerlingen zijn je al voor gegaan. Dit is niet het zoveelste anti-pestprotocol. Hier wordt echt de verbinding gezocht met de leerlingen en er worden nuttige gesprekken gevoerd over pesten. Theatergroep de Rode Loper, zorgt samen met de leerlingen voor verandering. Nieuwsgierig geworden? Klik dan hier.