Wil jij de IEP doorstroomtoets oefenen met je kind? Dan is het goed om te weten wat die toets precies inhoudt. In dit artikel vertellen we je wat IEP is, wat de IEP doorstroomtoets is en hoe je deze toets kunt oefenen met je zoon of dochter.
IEP leerlingvolgsysteem
Scholen gebruiken een leerlingvolgsysteem om de ontwikkeling van hun leerlingen in kaart te brengen. Het IEP leerlingvolgsysteem is net als het leerlingvolgsysteem van Cito (Leerling in Beeld), DIA en Boom, bedoeld om de ontwikkelingen te onderhouden.
Het leerlingvolgsysteem van IEP richt zich hoofdzakelijk op hoofd, hart en handen, waarbij de toetsen geschieden op het gebied van hoofd. Het zijn toetsen voor de primaire vakken, de basisvaardigheden: rekenen, begrijpend lezen en spelling (vaak ook taalverzorging genoemd).
Ieder jaar worden er twee toetsen afgenomen. Deze toetsen vinden plaats op verschillende ochtenden, afhankelijk van de keuze van de school, in oktober, in januari of in mei. Er is een begin, midden of eindmeting. De scores van die momenten worden met elkaar vergeleken en dienen dan als ontwikkeling.
Bij IEP worden de scores niet vergeleken met andere kinderen. Ieder kind ontwikkelt zich op zijn of haar eigen manier. De laatste toets die kinderen maken volgens het IEP leerlingvolgsysteem is de doorstroomtoets.
Doorstroomtoets
In Nederland zijn verschillende aanbieders van de doorstroomtoets. Naast Cito Leerling in Beeld is er ook de Route 8 doorstroomtoets, de DIA doorstroomtoets, de Boom doorstroomtoets en de DOE-toets. De IEP doorstroomtoets past dan weer volledig bij het leerlingvolgsysteem van IEP.
IEP doorstroomtoets
De IEP doorstroomtoets toetst alle belangrijke vakken bij een kind. Dit gebeurt in groep 8 op twee ochtenden. De doorstroomtoets gaat over begrijpend lezen, rekenen, spelling en interpunctie (taalverzorging). Het is belangrijk dat kinderen deze toets goed maken, want het dient als start voor de periode op de middelbare school. Maar nog belangrijker is dat de score van de IEP doorstroomtoets verschil kan maken voor het gegeven schooladvies.
Wanneer een kind hoger scoort op de doorstroomtoets kan het advies naar boven worden bijgesteld. Kinderen bij wie er twijfel is over het niveau voor het voortgezet onderwijs kunnen daar dus voordeel uit halen.
Andersom gebeurt het niet dat een kind een lager advies krijgt, wanneer de score van de IEP doorstroomtoets lager is dan het eerder afgegeven schooladvies.
De doorstroomtoets kan fysiek of digitaal worden afgenomen en de score wordt met ouders gedeeld. In het geval van een aanpassing van het niveau en het advies zal een gesprek worden gevoerd tussen de school en de ouders.
IEP doorstroomtoets oefenen
Zit jouw kind in groep 8, maakt het de IEP doorstroomtoets en wil de IEP doorstroomtoets oefenen met je kind? Dan is het belangrijk om te weten dat er verschillende voordelen zijn aan oefenen voor de doorstroomtoets. Namelijk:
- Kinderen die de doorstroomtoets oefenen weten wat er op de echte toets van ze verwacht wordt;
- Het oefenen kan helpen om vaardigheden te verbeteren die op dat moment nog niet goed ontwikkeld zijn;
- Door te oefenen krijgen de meeste kinderen heel veel zelfvertrouwen en kunnen ze de toets beter maken;
- Bij twijfel helpt het oefenen van de doorstroomtoets om een hoger schooladvies te krijgen;
- Kinderen die de doorstroomtoets oefenen hebben er doorgaans op meerdere fronten voordeel van.
Het oefenen van de doorstroomtoets luistert nauw. Er is veel onjuist materiaal op de markt. Het gaat dan vaak om oude oefenboekjes, die niet helpen om de doorstroomtoets voor te bereiden en soms zelfs verkeerde vaardigheden of strategieën aanleren. Kinderen gaan hierdoor de fout in en bereiken juist het tegenover gestelde.
Goed oefenmateriaal is dus van cruciaal belang.
Oefenboek voor de doorstroomtoets
We kunnen één oefenboek met zekerheid adviseren. Het betreft het oefenboek “Doorstroomtoets oefenen” door de remedial teacher Ruud van den Berg. Hij schreef het boek als onafhankelijk oefenboek voor alle doorstroomtoetsen die er zijn. Het oefenboek bereidt dan ook zeker goed voor op de IEP doorstroomtoets in groep 8.
Het oefenboek bevat honderden opgaven en daarmee volop materiaal om te herhalen en te trainen. Er wordt gevarieerd in moeilijke en makkelijke opgaven. Alle vakken komen aan bod en soms zelfs meer: zo wordt er ook aandacht besteedt aan voorbereidend studeren. Onderdelen die dan getoetst worden zijn begrijpend lezen, rekenen en informatievaardigheden. Dat betekent dat kinderen die oefenen met dit oefenboek op nog meer worden voorbereid dan voor de toets vereist is. Iets waar ze zeker op de middelbare school voordeel aan gaan ondervinden.
Bekijk het oefenboek hier.