Kinderboekenweek 2023 Bij mij thuis

Kinderboekenweek 2023 – Een feestje bij mij thuis

Kinderboekenweek 2023 belooft weer een echt feestje te worden. Het thema is bekend en heet “Bij mij thuis”. Je kan hier weer alle kanten mee uit als leerkracht en ook op internet zijn volop ideeën te vinden. Zoals dat bij mij gaat bereid ik me het hele schooljaar voor op die tien dagen in oktober (met soms een beetje een uitloop en soms een beetje een preparty). De Kinderboekenweek 2023 zoals ik hem dit jaar plan.

Kinderboekenweek 2023

De Kinderboekenweek 2023 is alweer de 68e editie (als ik me niet vertel) van deze activiteit die in 1955 werd gestart. In de loop der jaren hebben vele auteurs en illustrators leerlingen op de basisschool verblijd en geënthousiasmeerd om boeken te gaan lezen. Helaas is dit iets wat steeds moeilijker lijkt te worden, maar nog altijd is de Kinderboekenweek een feestje.

In oktober 2023 zal dat niet anders zijn als het aan mij ligt.

Bij mij thuis

Het thema van de Kinderboekenweek 2023 is “Bij mij thuis” en nodigt uit om het over verschillen in culturen te hebben. Je kan dat heel groot maken, maar ook klein houden. Want cultuurverschillen gaan veel verder dan achtergrond en huidskleur, geloofsovertuiging en de wijze waarop je gezin is samengesteld. Misschien is het bij de ene familie wel cultuur om op zondagochtend samen te ontbijten, terwijl een ander gezin op zaterdagavond steevast spelletjes speelt.

Je kan dus alle kanten uit met “Bij mij thuis” en hoeft ook de zwaardere thema’s, zoals LHBTQI+ niet uit de weg te gaan. Het kan aanleiding zijn voor heel mooie gesprekken.

Sanne Rooseboom

Schrijfster Sanne Rooseboom zal voor de Kinderboekenweek 2023 het kinderboekenweekgeschenk schrijven. Dat is het boekje dat je bij besteding van tien euro of meer van je boekhandel cadeau krijgt. Sanne Rooseboom is bekend van haar boekenreeks “Het Ministerie van Oplossingen” waarin al meerdere delen zijn verschenen. Deze boeken vinden gretig aftrek onder jonge lezers, ook bij mij in de klas.

Waarover het boek van Sanne Rooseboom tijdens de Kinderboekenweek 2023 zal gaan is op dit moment nog niet bekend.

Gedicht Kinderboekenweek 2023

Sinds een paar jaar wordt er ook een gedicht gemaakt bij de Kinderboekenweek. In 2023 was het de beurt aan Pim Lammers. Deze dichter, bekend van zeer fijne leesboeken en dichtbundels, heeft zich noodgedwongen moeten terugtrekken vanwege doodsbedreigingen aan zijn adres. Ik vind dit nog altijd moeilijk te geloven, dat in een tolerant land als Nederland een auteur ondergedoken moet zitten vanwege werk dat hij eerder heeft geschreven (en dat mijn inziens volledig uit de context is getrokken). Jammer dat dit kan, maar tegelijkertijd een mooi onderwerp om met kinderen over in gesprek te gaan. Hoe makkelijk is het om iemand, op basis van niets, voor de bus te gooien?

Kinderen voor Kinderen

Ook Kinderen voor Kinderen zal weer van zich laten horen. Deze zangformatie maakt al jarenlang liedjes rondom de Kinderboekenweek en die liedjes worden gretig meegezongen door de jonge doelgroep. Ook tijdens de opening van de Kinderboekenweek zal Kinderen voor Kinderen op menig school te horen zijn.

Houd het internet in de gaten

Het mag duidelijk zijn: de Kinderboekenweek gaat ook in 2023 weer een leuk leesfeestje worden. Schrijvers, dichters en illustrators zullen de scholen langsgaan om kinderen te motiveren meer te gaan lezen, schrijven en tekenen. Op internet zijn al heel veel leuke lesideeën terug te vinden en in de loop van de komende maanden zullen dat er alleen maar meer worden. Houd het internet dus goed in de gaten om je optimaal voor te bereiden op de Kinderboekenweek 2023.