Leesbevordering begint bij de ouders

Leesbevordering begint bij ouders

Het leren lezen is een veelbesproken item op basisscholen. Steeds vaker wordt uitval vastgesteld. Soms pas jaren nadat kinderen in groep 3 hebben leren lezen.

Lezen is een vaardigheid die je in principe niet meer verleert, net zoals fietsen. Maar dat betekent niet dat je de vaardigheid niet hoeft te onderhouden.

Leesbevordering begint niet op school, maar bij de ouders.

 

Lessen in lezen op school

In groep 3 leren kinderen lezen. Onderzoek laat zien dat kinderen die al van jongs af aan met boeken en lezen in aanraking zijn geweest, doorgaans veel sneller lezen dan kinderen bij wie dat niet het geval is.

De technische kant van het lezen (letters aan elkaar plakken en woorden opnoemen) komt vanaf augustus tot en met januari aan bod in groep 3.

Maar het onderhoud kan niet alleen op school plaatsvinden.

 

Hoe help je je kind bij het leren lezen?

Wil je dat je kind goed kan lezen en ook goed blijft lezen? Dan moet je je kind helpen. De inspanningen liggen uit elkaar: je kunt natuurlijk elke dag een minuut of 10 voorlezen en samen lezen (als je kind dat eenmaal kan), maar je kunt ook volstaan met een wekelijks bezoekje naar de bibliotheek.

Als je er maar voor zorgt dat er genoeg leesvoer voor handen is.

 

Mijn kind leest graag strips…

Een veelgehoorde “klacht” onder ouders is dat ze hun kind niet aan het lezen krijgen. “Ja, hij leest de Donald Duck…”

Strips kun je ook lezen. Het technische aspect train je dus ook wanneer je kind strips leest. Hier is dus niets mis mee.

 

School en ouders hebben een gedeelde taak

Het gebeurt vaak dat ouders de schuld bij school leggen als hun kind niet goed mee kan komen met lezen. Ouders en school hebben hier echter beiden een verantwoordelijkheid in.

Het is de taak van school om kinderen technisch en begrijpend te leren lezen. Het is echter aan ouders om deze lijn thuis door te trekken. Zeker als er op school te weinig aandacht naar het lezen uit kan gaan, moeten ouders dit oppakken.

 

Wil jij tips om je te helpen bij het bevorderen van het lezen van je kind? Lees ze hier.